Chisleagul ne-a marcat celor mai multi dintre noi copilaria; el ne aduce aminte de zilele petrecute la bunicii care ne rasfatau cu mancaruri gustoase preparate numai cum ei stiau sa o faca. 

In oale de pamant largi la gura se pune lapte de vaca, bivolita, dupa ce a fost strecurat si fara a-l fierbe. Cand laptele ramane mai multa vreme in repaos, incepe a se acri din cauza inmultirii fermentilor. Se tine in oale acoperite cu capace de lemn la un loc potrivit de cald (15gr. e suficient). O temperatura prea ridicata grabeste coagularea laptelui inainte de a se forma smantana; iar o temperatura scazuta intarzie inchegarea laptelui si il amaraste. 

Calitatea chisleagului atarna si de la curatenia oalelor, recomandaformula-as.ro. De aceea, grija mare sa aiba gospodina de a opari bine oalele de pamant, spalandu-le daca se poate cu somoiog din iarba de coada-calului (care contine pretioase materii curatitoare) si sa le usuce perfect. La tara, satencele au buna idee a le si aera, punandu-le in parii gardului cu gura in jos. Dupa 2-3 zile de repaos, laptele este bine transformat in chisleag. Atunci ii scoatem smantana cu o lingura de lemn si batem laptele fin, cu lingura, sau cu un mic batator special, ori chiar in putinei.

Produs din lapte nefiert de vacă sau capră, lăsat la prins în vase de lut sau în borcane timp de cateva ore, la temperatura camerei şi consumat a câte două căni pe zi, acesta contribuie la reglarea echilibrului florei intestinale.

Spre deosebire de iaurturile din comerţ, făcute din lapte pasteurizat, în care sunt distruse un număr mare de bacterii bune, chefirul sau chişleagul de casă prezintă avantaje pentru sănătate.

Alte surse alimentare de probiotice sunt laptele acru, pasta miso, murăturile.

Este cel mai bun remediu pentru a preveni diareea cauzată de antibiotice

Cum laptele este însă în mod natural altfel de la o zi la alta (conține proporții diferite ale microorganismelor care îl populează) și laptele acru ar putea ieși altfel cu fiecare ”ulcică”. Dacă vreți să aveți mai mult control asupra rezultatului, ar fi de preferat totuși să inoculați laptele cu un lapte prins care v-a plăcut pentru a ghida dezvoltarea coloniilor de bacterii dinăuntru.

Care este diferența dintre iaurt și lapte acru? Pe când iaurtul este fermentat de bacterii termofile (care se simt cel mai bine la temperaturi de peste 40 ºC), laptele prins este fermentat de bacterii mezofile (care se înmulțesc la temperaturi cuprinse între 16 și 40 ºC). De aici consistența și gustul diferite. Beneficiile laptelui acru sunt asemănătoare cu cele ale iaurtului.

 

Laptele acru

”Laptele acru de vaci se face în oluri și budăiele. El se face din lapte dulce fiert, în care se pune cuib de lapte acru și se covăsește, apoi se lasă la un loc unde nu-i cald nici rece, de se prinde. […] Laptele acru se poate face și din lapte de capră și bivoliță. El e bun cu mămăligă caldă. […] [despre laptele de oi] Dacă se fierbe și se pune în putini – berbinți – cu cuib, se capătă lapte acru de oi. Laptele acru de oi se face spre toamnă, începând cam de după Sf. Măria Mare. Laptele acru de oi se pregătește cu mult meșteșug de ciobani. El e gros și bun. Laptele acru, ținut în beci, la răcoare, se poate păstra multă vreme, ajungând până prin câșlegile de iarnă; el se vinde cu oca ori cu vadra. Laptele acru de oi e mai bun și mai bun ca cel de vacă.”  

 

Chisleag de Icusesti

Ingrediente:

– lapte de vaca 3 litri 

– 2-3 frunze de menta

 

Preparare:

Este o reteta foarte simpla fara prea multe ingrediente, fara prea multa manopera

Plecam de langa cea care ne-a oferit laptele, cu donita plina sau dupa caz atat cat ne a dat, venim la bucatarie, strecuram laptele cu o sita foarte deasa (speciala pentru lapte si numai de lapte), pregatim laptarele (oale de lut) si punem pe fundul lor cate 2 frunze de menta.

Rasturnam laptele in laptare, le umplem si le asezam la loc ferit de lunmina si cald 24 de ore 

In raport de anotimp termenul de 24 de ore va fi mai mare sau mai mic. Se incearca cu o coada de lingura. Se poate smantani (se trage smantana deoparte) iar chisleagul rezultat se serveste rece din frigider.

 

Mentiuni:

Medicament in caz ca ai boala de oala dimineata pe racoare ia un laptar de chisleag si fate bine leac sigur