In luna noiembrie 2019, in Romania, Bucuresti s-a deschis primul centru clinic privat de Tratament al Tumorilor canceroase utilizand metoda HIFU, care trateaza, cu echipamente medicale diferite: fibromul uterin, cancerul de prostata, anumite tipuri de cancer de ficat si pancreas, nodulii tiroidieni si fibroadenoamele la san. Clinica ofera si primul serviciu de radioterapie (roentgenterapie) privat din tara. Investitia totala in proiect se ridica la valoarea de 3 milioane de euro.

Pentru implementarea metodei, Centrul Clinic Bio Terra Med – HIFU beneficiaza de echipamente performante generatoare de ultrasunete focalizate de intensitate inalta care distrug tesutul afectat prin supraincalzirea acestuia. Costul echipamentelor depaseste 2.000.000 Euro.

Metoda HIFU este folosita cu succes de peste 15 ani in state din Europa, Asia si America. Romania este cea de-a patra tara din Comunitatea Europeana unde functioneaza un astfel de aparat si unde se practica ablatia prin hipertermie conformationala cu ultrasunete. Metoda HIFU reprezinta un tratament neinvaziv cu ultrasunete focalizate. Fara a mai fi nevoie de o interventie chirurgicala sau de iradiere, tratamentul cu ultrasunete focalizate de intensitate inalta (HIFU) este o procedura medicala complet nedureroasa pentru pacient, de mare precizie si eficienta, menita sa imbunatateasca tratamentul clasic al anumitor tipuri de tumori benigne si cancer. In Romania se trateaza in acest moment doar afectiunile expuse la inceputul acestui articol. Astfel, distrugerea tumorilor se realizeaza imediat si definitiv, fara a necesita spitalizare. Procedura poate fi repetata de cate ori este nevoie. In plus, efectele adverse sunt diminuate comparativ cu metodele traditionale de tratament, durata procedurii fiind cuprinsa intre 1 si 4 ore.

La nivel mondial, metoda HIFU permite tratarea formatiunilor tumorale benigne sau maligne localizate in ficat, rinichi, pancreas, os, san, uter, sfera ORL, prostata, muschi si tesutul adipos. Pentru implementarea metodei HIFU sunt necesare echipamente performante cu destinatie specifica pe tipuri de patologii, generatoare de ultrasunete focalizate de intensitate inalta care distrug tesutul tumoral supraincalzindu-l.

Principiul pe care se bazeaza metoda HIFU este cel al producerii de unde acustice, de inalta frecventa, similare celor folosite in ecografie (ultrasunetele) pentru a le focaliza intr-o zona precisa. Atunci cand ele ating “tinta” (punctul focal), se transforma in caldura care distruge celulele tumorale tintite fara a afecta structurile tisulare invecinate. Metoda este neinvaziva si nu are nici un efect secundar.

Cu ajutorul softurilor specializate (pentru fiecare tip de echipament medical in parte), care reprezinta o inovatie tehnologica in imagistica medicala, sunt afisate dual, in timp real, pe ecranul ecografului, imaginile ultrasonografice, precum si sectiunile corespondente de la CT/RMN/ecografie, achizitionate anterior si introduse in memoria ecografului. Creste astfel semnificativ precizia si acuratetea localizarii formatiunilor tumorale.

Mai multe detalii gasiti pe site-ul companiei Terra Med: https://bioterramed.ro