Inca din timpuri stravechi, in toate culturile, laptele de capra era considerat un veritabil medicament natural.

Consumul de lapte de capra, preventiv sau curativ, creste imunitatea organismului, inlatura oboseala, mentine nivelul tensiunii in limite normale si previne imbatranirea. 

Laptele de capra ofera o sumedenie de beneficii pentru sanatate si are foarte putine efecte secundare negative, spre deosebire de cele intalnite in cazul consumului de lapte de vaca.

De ce laptele de capra este mai sanatos decat cel de vaca

Vacilor crescute in ferme le sunt administrate antibiotice, furaje modificate genetic, hormoni de crestere si alte substante toxice, astfel incat nu este de mirare ca multi dintre consumatori de lapte de vaca se confrunta cu flatulenta, balonare si alte forme de indigestie.

La polul opus, caprele mananca sanatos, prin urmare dau un lapte sanatos. Caprele mananca de sus, alegand cei mai fragezi lastari si muguri de pe ramurile cele mai inalte ale copacilor si plantelor, loc in care pesticidele sunt rareori folosite.

Pe timpul iernii furajele folosite frecvent pentru a hrani caprele sunt la fel de sanatoase: fan natural si cereale.

Laptele de capra are un continut mai scazut de lactoza cu 0,2-0,5% fata de laptele de vaca. Lipidele sunt prezente in laptele de capra sub forma unor globule cu dimensiuni mai mici decat cele din laptele de vaca, fapt ce contribuie la un metabolism lipidic mai eficient. Forma in care se afla lipidele in laptele de capra, alaturi de cantitatea mai redusa de lactoza, contribuie la o mai buna digestibilitate a acestuia.

In comparatie cu laptele de vaca, in cel de capra se gasesc cantitati mai mari de acizi grasi cu lanturi scurte si medii: acid caproic, caprilic, capric, lauric, ceea ce recomanda laptele de capra in sindroame de malabsorbtie, rezectii intestinale, malnutritii ale sugarilor, hiperlipoproteinemii etc.

Laptele de capra contine cantitati mai mari de acizi grasi mono- si polinesaturatidecat laptele de vaca. Prezenta acestor acizi grasi mono- si polinesaturati este esentiala intr-o dieta echilibrata care contribuie la un stil de viata sanatos.

Datorita compozitiei si structurii proteinelor din laptele de capra, acest tip de lapte si produsele obtinute din el (produse acidofile si branzeturile) sunt mult mai usor de digerat pentru consumatori si chiar mai usor de tolerat de unele persoane cu alergie la compusii din laptele de vaca.

De asemenea, laptele de capra are un continut ridicat de calciu. In compozitia lui intra calciul, fosforul, potasiul, magneziul precum si importante cantitati de vitamina A, B1, B2, si C.

Specialistii spun ca laptele de capra previne anemia si demineralizarea osoasa, inlatura slabiciunea si reda organismului puterea de a lupta cu boala.

Spre deosebire de laptele de vaca, laptele de capra contine un acid organic puternic, careopreste evolutia cancerului in stadiul incipient.

Consuma lapte de capra la micul dejun 

Incepe-ti ziua cu o cana de lapte de capra, alaturi de 50 g de cereale integrale sau biscuiti digestivi si fructe. Astfel iti asiguri carbohidratii complecsi necesari micului dejun, toti aminoacizii esentiali, o cantitate semnificativa de fibre dar si lipidele necesare transportului vitaminelor A, D, E si senzatiei de satietate.